Witajcie!
Babka waniliowa - pyszna, wilgotna i długo zachowująca świeżość. Delikatny aromat waniliowy zawdzięczamy budyniowi, który w połączeniu z aromatem nadaje jej wyjątkowy smak. Jest prosta w przygotowaniu, możecie ją upiec w ostatniej chwili. Babka wszystkim smakuje, dlatego musimy ukrywać ją przed domownikami, żeby dotrwała do Świąt.:) Zapraszamy Was również do poznania naszych pomysłów na dekorowanie mazurków:) Wesołych Świąt!
Składniki:
4 jajka
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
200g miękkiego masła
2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki
Przygotowanie:
1. Oddziel żółtka od białek. W misce utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
2. Do masy dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj.
3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj do masy na zmianę (raz mieszanka mączna, raz piana z białek) - mieszaj delikatnie.
4. Formę do babki wysmaruj masłem i posyp mąką lub bułką tartą. Napełnij formę ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170˚C przez ok. 45 min.
5. Jeszcze ciepłą babkę wyjmij z formy i posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Smacznego.
Nasze oceny:
Basia: Babka jest puszysta i bardzo aromatyczna. Smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość. Nie rośnie jakoś bardzo, ale smak rekompensuje wszystko. Moja ocena: 10/10.
Rodzice Basi: Bardzo dobra babka. Smakuje nam bardziej niż inne, ponieważ jest wilgotna i puszysta. Wprost rozpływa się w ustach. Nasza ocena: 10/10.
----------------
Pomysłów na dekorowanie mazurków jest nieskończenie wiele. Lukrowane, posypane orzechami, bakaliami, oblane czekoladą, marmoladą albo kolorową posypką. Pamiętajcie wszystkie są piękne :) To tylko od Waszej wyobraźni zależy, jak będą wyglądały:) Poniżej zamieszczamy zdjęcia z naszymi tegorocznymi, ozdobionymi mazurkami:
Kolorowy lukier i czekoladowa posypka
Polewa czekoladowa, kandyzowane wiśnie, migdały
Płatki migdałowe
Kolorowy lukier
Śliczne mazurki a babka musi być pyszna!
OdpowiedzUsuń